Wat kan je zelf maken van steigerhout?

Steigerhouten planken: je hebt ze vast wel eens gezien bij de bouwmarkt of op online marktplaatsen. Zware, lichtgrijze planken die duidelijk al een eerder leven achter de rug hebben. Deze planken zijn jarenlang gebruikt op de bouw en worden nu, lekker duurzaam, verkocht voor klusprojecten.

Wat kan je met dit materiaal? Oud, intensief gebruikt steigerhout is erg solide. Je kan er op staan of zitten, en het kan tegen beschadigingen en vocht. Ook heeft het een erg aantrekkelijke, verweerde look. Door deze combinatie van eigenschappen is het decoratief, maar ook sterk. Je kunt er dus sierobjecten van maken, maar ook banken, stoelen en kasten.

Inspiratie nodig? Lees hier meer over de veelzijdigheid van steigerhout en plan alvast jouw volgende klus!

Vintage tekstborden

De verwering van het hout komt natuurlijk door beloop en vallende bakstenen. Maar dat kan evengoed komen doordat het jarenlang op het strand, in het bos of in de tuin heeft gehangen. Maak er dus decoratieve wandborden van voor in de tuin, in de woonkamer of als naambordje bij de voordeur. Een laag verf die je daarna deels afschuurt of afkrabt en een leuke tekst maakt het geheel authentiek. Ook kan je op dit stevige materiaal andere voorwerpen spijkeren, zodat je een 3D-decoratie krijgt!

Een fotoplank of prikbord

Twee of drie rijen steigerhout zijn makkelijk om te toveren tot een prachtig wandbord voor al je foto’s, brieven en leuke herinneringen. Het ruwe uiterlijk van een steigerhouten bord contrasteert geweldig met de leuke kleuren en sjieke figuren van ansichtkaarten, kindertekeningen en familiefoto’s. Gebruik haakjes, stevige punaises van koper of zelfs spijkers om je aandenkens te bevestigen, en het bord wordt een attractie op zich!

Een multifunctionele wandplaat

Een grove, stevige wandplaat met één of meer plankjes is heel leuk voor aan je muur. Zet er kaarsen op en laat het kaarsvet gewoon op de planken stromen. Zaag met een decoupeerzaag ronde gaten in de plank en hang er kleine plantpotten in. Maak er een kastje met kleine laatjes in, waar je je sleutels of andere kleine dingen in kunt opbergen. Bevestig knoppen onderaan het bord, zodat het een kapstok wordt. Of combineer al deze mogelijkheden en maak er een multifunctioneel en stoer wandmeubel van!

Stoere plantenbakken of kleine meubels

Het fantastische uiterlijk van het veelzijdige steigerhout maakt ze een perfecte bedekking voor grote plantpotten, of constructiemateriaal voor kleine meubeltjes. Maak een ruwe, vierkante plantpot, bevestig stevig folie, en je hebt een sieraad voor je tuin. Extra leuk als je hem voorzien van handgesmede spijkers en een laagje beits. Timmer een bijzettafeltje, lage keukentafel of krukjes van het hout – wat je er ook op zet, het gaat niet stuk. En een schuin aflopend plantenrek voor in de tuin of op het balkon is één van de populairste meubels die handige klussers met steigerhout maken!

Bron: superrenovatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *