Een stansmachine, waar gebruiken we die voor?

Een stansmachine is een machine waarmee je allerlei soorten materiaal kan drukken, je kunt er zoal leer, textiel, maar ook metaal mee drukken. Wat een stansmachine doet, heel kort door de bocht, is het uitslaan van het materiaal van een grote plaat door middel van een mal en stempels. Je hebt tevens de mogelijkheid om dit in bepaalde vormen uit te slaan. Hetgeen dat er door het gebruik van de machine er uit wordt geslagen noemen we hier het product, dit is waar het om draait.

Voor welke doeleinden worden ze gebruikt?

Wat zijn nou de voornaamste doeleinden waar een stansmachine voor wordt gebruikt? Er zijn er heel veel verschillende. Het grote voordeel is het gemak in gebruik, en daarnaast beschikt een stansmachine ook over een groot niveau van precisie. Ze worden gebruikt door veel soorten industrieën. We nemen de kledingindustrie even als voorbeeld, er zijn op de kledingmarkt allerlei soorten diverse schoenen beschikbaar, maar van één model, worden wel, vaak door de grotere merken, tienduizenden exemplaren gemaakt. Voor het maken van deze exemplaren wordt er in een stansmachine gewoon gebruik gemaakt van precies dezelfde mal, en precies dezelfde stempel.

We kunnen ook een kijkje nemen bij de auto-industrie, ook hier zie je het gebruik van de stansmachine veel terugkomen, stansen wordt vooral in de metaalindustrie heel vaak gedaan. Ook per type auto worden er ook duizenden exemplaren gemaakt van één soort model, maar ook hiervoor wordt gewoon weer gebruik gemaakt van dezelfde mal, en dezelfde stempels voor allerlei soorten auto onderdelen. Stansen is een techniek die door middel van het gemak en de nauwkeurigheid van de machines, bijdraagt aan de groei van de massaproductie, iedere dag weer, producten kunnen sneller, en steeds makkelijker worden verwerkt.

Hoe gaat stansen in zijn werk?

Stansen moet je niet verwarren moet ponsen, deze fout wordt door veel mensen wel vaak gemaakt. Dit zijn tevens wél 2 totaal verschillende technieken. Het belangrijkste verschil is dat bij het stansen datgene wat uit de plaat wordt geslagen gezien wordt als het product, en bij ponsen is dit de plaat die overblijft na de bewerking. Bij stansen denkt men vaak direct aan hele grote machines waarmee materiaal wordt uitgeslagen, je hebt natuurlijk wel grote machines in sommige gevallen, maar bij bijvoorbeeld artistieke middelbare scholen wordt er ook wel eens aan stansen gedaan.

De basis van de techniek blijft in principe onveranderd, of je nu te maken hebt met de grotere variant qua machines op een industrieterrein, of dat je te maken hebt met de kleinere varianten die op scholen kunnen worden gebruikt. De basis van de techniek is dat er een grote plaat/stuk stof wordt neergelegd op een bepaalde mal, waarna er met een grote stempel een bepaalde vorm gaat worden uitgedrukt, en wat je er dus middels de techniek hebt uitgeslagen noemen we het product.

Bron: Marcol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *