Verhuizen naar het buitenland

Al langere tijd een droom van ons gezin om voor een periode in het buitenland te wonen. Na een reis van 3 maanden door Australië wisten we het; hier willen we langer zijn, hier willen we ons echt thuis voelen. 

En nu?

Leuk zo’n idee, maar welke stappen moet je nu zetten om daadwerkelijk te gaan verhuizen naar het buitenland. Gelukkig biedt internet uitkomst en zijn er legio checklists, informatiesites en ervaringsverhalen beschikbaar hoe een (tijdelijke) verhuizing naar het buitenland aan te pakken. Een verhuizing in eigen land staat al in de top 5 van ‘major life events’, laat staan een verhuizing naar het buitenland. 

Top tips

Tip 1:start met afstruinen van het internet. Zoek informatie op internet en maak een afvinklijst. Er is heel veel online te vinden, je bent niet de eerste en ook niet de laatste die zal gaan verhuizen, dus maak gebruik van de ervaringen.

Tip 2: neem de tijd. Alleen het papierwerk kan uren en dagen in beslag nemen. Afsluiten van verzekeringen, inlichten van de juiste instanties, douaneformaliteiten, eventueel aanmelden van kinderen op wereldschool etc. Juist bij internationale verhuizingen kan je te maken hebben met cultuur, taal en tijdsverschillen. Zorg dat je ruim op tijd begint om stress te voorkomen.

Tip 3: heb je nog een eigen woning die tijdelijk onderverhuurd moet worden? Laat je hiervoor ondersteunen door erkende makelaars. Zorg dat dit juridisch juist gebeurt en voorkom problemen met betalingen en aansprakelijkheden.

Tip 4: als al het papierwerk is geregeld, er een prachtig nieuw optrekje gevonden is in het land van bestemming is er nog de daadwerkelijke verhuizing. Ook hierbij de tip; maak gebruik van erkende organisaties die hier ervaring in hebben. Wij waren superdruk met afronden van eigen werkzaamheden, afscheidsfeestjes etc. en hadden daardoor geen tijd en energie meer voor het inpakken van de spullen. Het is fijn als iemand dat voor je uit handen kan nemen zodat je de laatste periode vooral kan gebruiken om uitgebreid afscheid te nemen.

En dan?

JUIST!! Genieten van het nieuwe avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *