Betonrot repareren zoals Kwaaitaal en Manta (EH)

Betonrot

Allereerst betonrot is een foute term. Beton kan niet rotten. De term betonrot wordt gebruikt als beton aan het afspatten of afbrokkelen is geweest waardoor de wapening die in de beton ingekapseld hoort te zitten zichtbaar is. Het betonijzer gaat roesten, ijzer dat roest zet uit, waardoor de beton nog meer gaat afspatten of afbrokkelen. Betonrot is makkelijk te zien en goed te herkennen.

Kwaaitaal en Mantavloeren

Kwaaitaal en Mantavloeren zijn veel gebruikt in de tijd dat de bouw nog floreerde. In de periode half jaren zestig tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw is er veel gebouwd, en ook met Kwaaitaal en Mantavloeren. Beide bedrijven bestaan niet meer. En nu zitten veel mensen met vloeren die niet zonder problemen zijn. Betonrot komt veelvuldig voor in Kwaaitaal en Mantavloeren en de waarschijnlijke oorzaak is een fout in het recept van de beton. Het verharden van beton is te versnellen en te vertragen, waarschijnlijk is daarin iets fout gegaan.

Hoe te repareren

Vaststaat dat ingrijpen van belang is. Betonrot begint bij een klein hoekje of net een randje en gaat verder totdat de hele constructie onbetrouwbaar is. De mogelijkheden om betonreparatie uit te voeren zijn heel divers. Als het nog een begin is, dus net dat ene hoekje, dan is het te overzien. Het is het hoekje nog verder kappen totdat je op ‘het gezonde’ betonijzer zit; het ijzer wat nog niet geroest is. Daarna een speciale primer aanbrengen en het is klaar. Het is niet uitgesloten dat het zo stabiel blijft, er is een kans dat de betonrot later bij een andere hoek ontstaat, en dat het opnieuw moet gebeuren. Als de betonrot extremer is, dan zijn er nog reparaties mogelijk met een speciale reparatiemortel, een 2 componenten reparatiemortel in eventueel een hulpbekisting. Dan zijn er nog coatings die te vergelijken zijn met de primer om de beton weer waterdicht te krijgen. En bij het echt verzwakken van de constructie door betonrot is eigenlijk slopen nog de enige optie. Wees er dus bijtijds bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *