Cortenstaal in en om het huis

Wat is Cortenstaal

COR-TEN is een legering van ijzer waaraan koper, fosfor, silicum, nikkel en chroom is toegevoegd. Het is in 1932 ontdekt. COR-TEN of te wel Cortenstaal heeft een zeer dichte oxidehuid en hoeft daardoor niet gelakt te worden. Kenmerkend is de roestkleur, maar Cortenstaal roest niet door of weg. Bijvoorbeeld een Cortenstaal plantenbak zet je blank (dus ongelakt) buiten, gaat dan roesten en dat roesten stopt na ongeveer anderhalf jaar. De toepassingen van Cortenstaal zijn enorm, het gaat levenslang mee, het is zeer decoratief, en goed toepasbaar in en om het huis.

Interieur en cortenstaal

Cortenstaal wordt weinig binnenshuis gebruikt. Terwijl daar juist veel mogelijkheden zijn. De bruine roestkleur maakt een huis warm en knus. Als je in Google de afbeeldingen van de mogelijkheden bekijkt zie je dat het nog beperkt wordt tot net die robuuste kast voor het bewaren van haardhout en een wand bekleed met Cortenstaal. Uitzonderlijk een keukenblok (kookeiland) van Cortenstaal, en nagenoeg geen andere meubelen. Cortenstaal binnenshuis is overduidelijk nog een trend die nog moet komen. Wie durft een trendsetter te zijn?

Tuin en cortenstaal

Onbegrijpelijk voor mij is dat er in tuinen toch nog vaak kunststoffen en hout worden gebruikt terwijl Cortenstaal in alle opzichten beter is. Het is duurzamer en beter voor het milieu. Cortenstaal plantenbakken zijn voor het leven, omdat het niet doorroest loopt de grond er niet onderdoor, terwijl kunststof en tuinhout vergaat ook als het geïmpregneerd is. Een kunststof plantenbak blijft stoffen afgeven die belastend zijn voor het milieu en Cortenstaal doet dat niet.

Toepasbaar

Cortenstaal heeft zich 88 jaar lang bewezen. Anders als bij nieuw materiaal weet je bij Cortenstaal vooraf dat het zo duurzaam is dat het een leven lang meegaat. Het is dus vreemd dat we wel een prachtige plantenbak, schutting, houtopslag, vijver, vuurtafel en barbecue hebben, en dat het nog zeer sporadisch in een interieur verwerkt is. Ik verwacht daarom in de toekomst meer toepassingen van Cortenstaal te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *