Scan de wilde dieren in je achtertuin

In en rondom je tuin leven veel verschillende soorten dieren. Allerlei insecten, maar ook kleine knaagdieren zoals muizen en eekhoorntjes kunnen je tuin bewonen, net als vogels, vleermuizen, amfibieën, egels en bijen. Om de leefomgeving van al deze nuttige dieren groter te maken en gezond te houden kun je ze het beste helpen, door diervriendelijk met je tuin om te gaan en kijken welke dieren er zoal in je tuin rondscharrelen. Met een quickscan flora en fauna weet je precies welke (beschermde) diersoorten er leven.

Waarom is een quickscan flora en fauna belangrijk?

Soms is het zelfs verplicht om bij een verbouwing van je woning een scan te laten uitvoeren. Er mogen geen beschermde diersoorten door een verbouwing worden verstoord, wat ernstige consequenties voor de dieren kunnen betekenen. Een ecologisch adviesbureau zoals Ecoresult kan dan een onderzoek instellen met behulp van een scan en je adviseren. Mochten er diersoorten op de plek van de verbouwing wonen is er een wetgeving waar je je aan moet houden. Voorbeelden zijn:

– Sloot of vijver dempen: een deskundige partij kan bepalen of de kikkers en vissen die er leven, veilig naar een andere omgeving verplaatst kunnen worden of anders beslissen, door het verbieden van slootdemping.

– Bomenkap: Er moet altijd zorgvuldig worden bekeken of er geen nesten of holtes in de bomen zijn. Ook in het broedseizoen mogen bomen niet altijd gekapt worden. Bij een bomenrij of boomwal kan het de vliegroute van vleermuizen zijn. Deze mogen nooit zonder toestemming worden onderbroken door bomenkappen.

Zorg altijd dat de flora- en faunawet niet overtreden wordt en mocht je het niet zeker weten welke planten- en dieren beschermd zijn, raadpleeg dan de deskundigen op dit gebied.

Diervriendelijk tuinieren

Om de natuur te helpen kun je de tuin nog aantrekkijker te maken voor de dieren. Zorg voor een goede tuinbodem en beplanting. Creëer beschutte plekken, zodat vlinders en egels daar kunnen leven. Hang vogelkasten, vlinderkasten en vleermuiskasten rondom je tuin. Verschillende planten die bloeien, trekken bijen aan en zorg dat er altijd wat takken en bladeren tussen de struiken blijven. Dit trekt allerlei insecten aan,, waar egels van leven, zoals; slakken, regenwormen en pissebedden. Met een schaaltje vers water kunnen veel dieren van de zomer drinken. Zorg dat egels altijd veilig de tuin in- en uit kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *