De mooiste boom dankzij een goede boomverzorging

Bomen verrijken je tuin. Ze zorgen voor verse zuurstof, bieden beschutting en zorgen voor schaduw tijdens een warme zomerdag. Een boom is dan ook zeker welkom in je tuin, maar het is wel belangrijk deze goed te verzorgen. Zonder een goede boomverzorging, wordt de kans op boomziektes en plagen namelijk vergroot. Ook kunnen dode takken een gevaar voor hun omgeving vormen. Reden genoeg dus om ervoor te zorgen dat jouw boom mooi en gezond blijft met een goede boomverzorging.

De boom planten

Een goede boomverzorging start al bij het planten van de jonge boom. Bedenk vooraf eerst goed waar je de boom gaat planten. De boom is nu natuurlijk mooi klein en neemt nog niet veel ruimte in beslag, maar dat gaat zeker veranderen in de jaren. Houd bij het planten van de boom daarom rekening met de groei. Het zou immers zonde zijn om hem na een aantal jaren te moeten verwijderen, omdat hij te groot wordt. Nadat de boom geplant is, kun je ervoor kiezen deze te verankeren. Het verankeren van bomen heeft als voordeel dat de harde wind de boom niet om kan waaien en het voorkomt tevens scheefgroei. Na het planten en verankeren, is het belangrijk de jonge boom van voldoende water te voorzien. Zeker in warme periodes is het bewateren van de jonge boom erg belangrijk. Op deze manier kunnen de wortels zich het beste in de grond gaan nestelenen.

De boom in zijn eerste jaren verzorgen

Na het planten van de boom, is er in de eerste jaren niet veel meer nodig dan bewatering en bemesting. Is er een strenge vorst op komst? Dan zou je de grond rondom de stam kunnen voorzien van houtsnippers of boomschors. Zo bescherm je de tere wortels wat beter tegen de vrieskou. Ook kan er na enkele jaren worden gestart met het snoeien van de bomen. Door de boom in zijn jonge jaren te snoeien, zorg je voor een mooie lange stam zonder uitlopers. De boom gaat de hoogte in en krijgt de vorm die jij voor ogen hebt.

Volwassen bomen onderhouden

Om ervoor te zorgen dat ook de volwassen boom mooi groen en gezond blijft, is het verstandig de boom goed te onderhouden. Een jaarlijkse snoeibeurt waarbij ‘oud hout’, dode takken en risicovolle takken worden verwijderd is dan erg belangrijk. Uiteraard kun je dit zelf doen, maar je kunt er ook voor kiezen een professioneel boomverzorgingsbedrijf hiervoor in te schakelen. Zij beschikken vaak over de juiste materialen en de nodige kennis om van jouw boom weer een waar juweeltje te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *