Je winkel beveiligen tegen inbraak

Als winkeleigenaar is het voorkomen van diefstal waarschijnlijk iets waar je bewust mee bezig bent. Afhankelijk van het soort winkel dat je hebt en locatie van je winkel kom je dagelijks in aanraking met winkeldiefstal. Brutale winkeldieven die, tijdens openingstijden, toeslaan zijn voor veel winkels een bron van onkosten, maar in dit artikel focussen we op een ander soort dief. Namelijk de dief die zich na sluitingstijd een weg in jouw winkel of magazijn forceert en hier vervolgens vele malen effectiever toeslaat dan de gemiddelde winkeldief overdag doet. Door een gebrek aan (goede) beveiliging zien we helaas dat misdaad nog te vaak loont.

De gevolgen van inbraak in je winkel

Een inbraak in je winkel na sluitingstijd heeft enkele ernstige gevolgen voor de processen en de financiële situatie binnen je winkel. Niet alleen kom je in de knoei met je assortiment, gewilde producten zijn immers niet op voorraad, er worden mogelijk ook veel waardevolle spullen meegenomen. Dit hoeven niet eens zozeer de producten te zijn die je verkoopt, maar ook computers die je voor de administratie gebruikt kan meegenomen worden door een inbreker. Naast de financiële onkosten zorgen dergelijke diefstallen voor een enorm ongemak. Je bent ineens belangrijke documenten kwijt, je kunt de volgende dag ook niet zomaar open, omdat je niets te verkopen hebt of omdat je eerst tijd nodig hebt om de gebeurtenis te verwerken; zowel emotioneel als praktisch. Denk ook aan de schade die je winkelpand mogelijk heeft opgelopen. Schade aan ruiten, sloten en andere delen van je pand kan ook voor veel ongemak en voor onkosten zorgen.

Je winkel beveiligen

Om je winkel te beveiligen tegen inbraak kun je verschillende stappen ondernemen. De eerste stap zou zijn om diefstal te voorkomen door je winkel om te bouwen. Denk aan professionele sloten die het onmogelijk maken om een deur of raam te open zonder een sleutel of code. De tweede stap is het bemoeilijken van een inbraak. Zorg ervoor dat waardevolle spullen, zoals bedrijfscomputers, met een Kensington-lock zijn beveiligd. Dit maakt inbreken niet onmogelijk en zelfs het stelen van een computer is mogelijk ondanks deze maatregel, het wordt er niet makkelijker op voor de inbrekers. Iedere seconde die je kan winnen door de inbrekers te vertragen is weer een seconde die de politie kan benutten om ze op heterdaad te betrappen. Tot slot zijn er maatregelen die het mogelijk maken om inbrekers na de daad te kunnen identificeren. Denk hierbij aan beveiligingscamera’s die het gezicht van de inbreker vastlegt.

Combineer maatregelen

Voor al deze maatregelen geldt: zelfstandig gaan ze niet het verschil maken tussen wel of geen inbraak. Een inbreker die zich goed heeft voorbereid komt waarschijnlijk toch wel binnen, ondanks de goede sloten. Maar door te investeren in je beveiliging beperk je de kans op een geslaagde inbraak tot het minimum en maximaliseer je de kans dat een inbreker op heterdaad kan worden betrapt. Tegenwoordig zijn er uitgebreide alarmsystemen op de markt die het mogelijk maken om verschillende beveiligingssystemen met elkaar te verbinden. Licht, sloten, mistgeneratoren, camerabeelden en noodmeldingen worden allemaal geregeld door één systeem. Niet ieder middel zal effect hebben, maar als er al eentje succes heeft, is dat de investering al waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *