Last van eikenprocessierups? Bestrijd ze!

De eikenprocessierups is één van de grootste plagen die de Nederlandse natuur op dit moment rijk is. Deze nare rups eet niet alleen alle eikenbomen kaal, de beruchte brandhaartjes van de eikenprocessierups kunnen ook ernstige gezondheidsklachten veroorzaken bij zowel mensen als dieren. Om de overlast zoveel mogelijk te beperken is het belangrijk dat de eikenprocessierups actief bestreden wordt. De meest effectieve vorm van bestrijding is preventieve bestrijding. Wij vertellen je alles wat je moet weten over preventieve eikenprocessierupsbestrijding.

Afbeelding door Christian Fischer.

Over het preventief bestrijden van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups preventief bestrijden kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo is het mogelijk om de rupsjes te bestrijden met een bacteriepreparaat. Dit houdt in dat de bladeren van de eikenboom, voedsel voor de eikenprocessierups, worden bespoten met bacteriën, waardoor de bladeren giftig worden voor de rups. Als de rupsen deze bladeren eten krijgen ze darmproblemen, waardoor ze binnen twee tot vijf dagen doodgaan. Een andere mogelijkheid is het bestrijden van de eikenprocessierups met aaltjes. Aaltjes dringen door middel van openingen bij de eikenprocessierups naar binnen, waar ze zich tegoed doen aan de inhoud van hun prooi. Hierdoor zullen de rupsen binnen afzienbare tijd doodgaan.

De voordelen

De eikenprocessierups preventief bestrijden kent veel voordelen. Zo zorgt preventieve bestrijding er allereerst voor dat de rupsjes verdwenen zijn voordat ze de beruchte brandhaartjes kunnen ontwikkelen. Hierdoor blijft de overlast beperkt en hoef jij je geen zorgen te maken over jouw eigen gezondheid en de gezondheid van jouw (huis)dieren. Preventieve bestrijding heeft tevens als voordeel dat jouw eikenbomen geen tot zeer weinig schade ondervinden aan de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Hoe langer de rupsjes in de boom verblijven, hoe groter de kans dat de boom grote schade ondervindt aan deze nare insecten. Als laatste zorgt preventieve bestrijding ervoor dat de rupjes gedood worden voor ze zich kunnen ontwikkelen tot een vlinder, die zich vervolgens weer kan voortplanten. Zo neem je direct maatregelen voor volgend jaar.

Eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen of een andere plaats in Nederland

Wil jij preventief de eikenprocessierups bestrijden in Hoogeveen of een andere plaats in Nederland? Zowel het preventief bestrijden als het gewone bestrijden van de eikenprocessierups kan je het beste overlaten aan een ervaren boomverzorgingsbedrijf. Een boomverzorgingsbedrijf beschikt over alle kennis en materialen om het bestrijden van de eikenprocessierups nauwkeurig, effectief en op veilige wijze uit te voeren. Zo weet je zeker dat het bestrijden van de eikenprocessierups op de juiste wijze wordt uitgevoerd en blijft de overlast zoveel mogelijk beperkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *