Hoe vochtproblemen met spouwmuurisolatie oplossen?

Spouwmuurisolatie is een populaire manier om een woning te isoleren. Dit komt vooral doordat het een hele effectieve manier van isoleren. Het aanbrengen van isolatiemateriaal in de spouw tussen de binnen- en buitenmuur kan echter ook vochtproblemen veroorzaken. Maar hoe vochtproblemen met spouwmuurisolatie oplossen? In deze blog lees je tips hiervoor. 

Wat zijn vochtproblemen bij spouwmuurisolatie?

Vochtproblemen bij spouwmuurisolatie kunnen ontstaan wanneer het isolatiemateriaal niet goed is aangebracht of wanneer er een lekkage optreedt in de spouw. Vocht kan dan in het isolatiemateriaal trekken en zich ophopen, waardoor er schimmel, condensatie en vochtplekken kunnen ontstaan. Dit kan niet alleen schadelijk zijn voor de gezondheid, maar ook voor de constructie van het gebouw.

Hoe vochtproblemen met spouwmuurisolatie oplossen?

Er zijn verschillende manieren om vochtproblemen met spouwmuurisolatie op te lossen. Welke manier het beste werkt is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. 

 • Inspectie van de spouw: Om te achterhalen wat de oorzaak van de vochtproblemen is, kan het nodig zijn om de spouw te inspecteren. Dit kan gedaan worden door een specialist, die met behulp van een endoscoop de spouw kan bekijken. Op basis van de inspectie kan bepaald worden welke maatregelen nodig zijn om het vochtprobleem op te lossen.
 • Verwijderen van het isolatiemateriaal: Als het vochtprobleem veroorzaakt wordt door slecht aangebracht isolatiemateriaal, kan het nodig zijn om het materiaal te verwijderen. Het oude materiaal kan worden vervangen door nieuw materiaal dat beter geschikt is voor de specifieke situatie.
 • Herstellen van de spouw: Als er sprake is van lekkages in de spouw, moeten deze worden gerepareerd. Dit kan door het aanbrengen van een vochtwerende laag of door het herstellen van beschadigde stenen of voegen. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen vocht meer in de spouw kan komen.
 • Ventilatie: Een goede ventilatie is essentieel om vochtproblemen te voorkomen. Als er onvoldoende ventilatie is in de spouw, kan dit leiden tot condensatie en vochtproblemen. Zorg daarom voor een goede ventilatie. 
 • Coating van de spouwmuur: Een andere oplossing is het aanbrengen van een speciale coating op de spouwmuur. Een waterafstotende coating zorgt ervoor dat vocht niet meer in het isolatiemateriaal kan trekken. Dit is vooral een goede oplossing als het vochtprobleem veroorzaakt wordt door slecht aangebracht isolatiemateriaal of een slechte kwaliteit.
 • Hydrofobeermiddel: Een hydrofobeermiddel is een vloeistof die op de buitenmuur kan worden aangebracht om deze waterafstotend te maken. Hierdoor kan vocht de spouwmuur niet meer binnendringen en wordt de kans op vochtproblemen een stuk kleiner.
 • Isolatie verwijderen: Als de vochtproblemen heel ernstig zijn en niet opgelost kunnen worden met bovenstaande maatregelen, kan het nodig zijn om de isolatie volledig te verwijderen. Dit is natuurlijk een ingrijpende maatregel, maar soms is het de enige oplossing om de vochtproblemen definitief te verhelpen.

Hoe vochtproblemen met spouwmuurisolatie voorkomen?

Er wordt natuurlijk niet voor niets gezegd: Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om bij het aanbrengen van spouwmuurisolatie rekening te houden met vochtwerende maatregelen. Hieronder nog een aantal tips om vochtproblemen te voorkomen:

 • Inspecteer de schouw of laat de schouw van tevoren inspecteren.
 • Kies het juiste isolatiemateriaal voor de specifieke situatie.
 • Laat het isolatiemateriaal professioneel aanbrengen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in de spouw.
 • Voorkom dat regenwater de spouw kan binnendringen.
 • Zorg dat de gevelbekleding waterdicht is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *