Wanneer je zonnepanelen aankoopt, is het de bedoeling dat je er energie voor in de plaats krijgt. Met andere woorden, zonnepanelen moeten energie opbrengen en de energiefactuur drukken. Om een maximale productiviteit uit je zonnepanelen te halen moet je met volgende factoren rekening houden.
De hellingshoek
Niet elke hellingshoek zal evenveel zonlicht binnen halen. De optimale positie voor de meeste zonnepanelen opbrengst is een zonnepanelen met opwaartse hellingshoek voor het invallend zonlicht gericht naar de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland. En dit met een hellingshoek van 35°tot 36°. Een hellingshoek die hiervan afwijkt verliest een 5% jaaropbrengst. Een andere veel gebruikte hellingshoek is de zijwaartse hoek en zeker wanneer deze gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Wanneer je enkel naar het oosten van het zuiden kan richten dan zal dit 5% verlies teweeg brengen.
De oppervlakte
Hoe meer zonlicht er opgevangen kan worden door het zonnepaneel, hoe beter. Wanneer je beschikt over zonnepanelen met een grote oppervlakte, of verspreidt over een grotere oppervlakte, dan kan je meer energie opvangen en dus meer opbrengt genereren. Na het opvangen van het zonlicht zal een percentage hiervan omgezet worden in elektriciteit en dus een rendement opleveren. De waarde van dit rendement verschilt naargelang het type zonnepaneel. Door onderzoek en ontwikkeling blijft het rendement van zonnepanelen stijgen. Naast de oppervlakte van de zonnepanelen speelt de grote van de capaciteit van het opslagsysteem een grote rol. Wanneer je zonnepanelen energie verzamelt, wordt deze opgeslagen. Als je opslagsysteem te snel verzadigt is dan kunnen je zonnepanelen geen energie meer opslaan.
Lokatie
In tegenstelling tot wat je zou denken wordt de opbrengst van zonnepanelen niet bepaald door de intensiteit van het zonlicht, maar eerder door zoninstraling. Dit wil zeggen dat zelfs wanneer het bewolkt is dat zonnepanelen nog steeds energie opvangt. De wolken houden namelijk slecht een deel van de zonnestralen tegen. Gebieden tegen de evenaar vangen het meeste zonlicht op. Dat is ook de reden waarom gebieden in Nederland en België meer energie verzamelen dan bijvoorbeeld de Franse Rivièra waar de zon altijd schijnt.
Het aantal uren zonlicht per dag speelt ook een rol in het rendement van de zonnepanelen. Zo zal het zuiden van Nederland meer energie genereren dan het oosten van Nederland.
De temperatuur van een locatie kan ook een rol spelen. Er wordt minder elektriciteit opgewekt bij hogere temperaturen. Je zal op een koude zonnige oktoberdag naar alle waarschijnlijkheid een hoger rendement halen dan op een zomerdag van 35°.De temperatuur heeft namelijk een invloed op de elektrische geleiding van de materialen.
Vermogen berekenen
Wanneer je zonnepanelen aankoopt wil je liefst aankloppen bij de leverancier van zonnepanelen die het meeste rendement kunnen leveren. Om het vermogen van verschillende zonnepanelen te vergelijken pas je deze standaardconditie toe: een instraling van 1000 W/m2. Het spectrum komt dan overeen met het spectrum zonlicht bij een luchtmassa van 1.5. Die 1.5 is berekend door de afstand die de atmosfeer heeft afgelegd die gelijk is aan anderhalf maal de gemiddelde dikte van de atmosfeer. Dit alles tegen een cel temperatuur van 25°C.
Nog geen zonnepanelen? Vraag offertes op!
WIl jij ook besparen door het plaatsen van zonnepanelen? PV-panelen zijn een goede investering: je hebt het vaak binnen 7 – 8 jaar terugverdient, daarna ga je er daadwerkelijk aan verdienen. Bovendien is het een duurzame keuze: je hebt minder of zelfs geen stroom meer nodig van de energieleverancier. Deze stroom wordt nog vaak op een dusdanige manier opgewekt dat er veel CO-2 wordt uitgestoten. Dankzij jouw eigen panelen wek je zelf 100% groene stroom om. Een duurzame gedachte die je ook nog eens voelt in je portemonnee. Bekijk snel de voordeligste zonnepanelen installateur in Breda of laat ze plaatsen door een vakman in Tilburg.