Deze ondergrond kan je het beste gebruiken voor kunstgras

Bij de aanleg van een kunstgrasveld begin je met een ondergrond. De jaren hebben ons geleerd dat een ondergrond belangrijk is voor het uiteindelijke resultaat. Als je voor een verkeerde ondergrond bent gegaan kun je later tegen problemen oplopen. Het gras kan bijvoorbeeld verzakken, of het gras kan ongelijk groeien. Je kunt ook tegen afwatering problemen oplopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Gewone grond als ondergrond

Als je normale tuingrond wilt gebruiken als ondergrond voor je kunstgras is dit geen goed idee. Als de tuingrond belast wordt dan blijft deze niet stabiel. Hierdoor kan je kunstgras gaan verzakken. Een beetje een goede regenbui kan ook al zorgen voor ongelijkheid, hierdoor kan de ondergrond met gewone tuingrond op verschillende plaatsen verzakken. Hoe je het ook wendt of keert, met tuingrond als ondergrond word je kunstgras niet mooi. Erg stevig is het ook niet. Omdat de ondergrond niet bestand is tegen belasting kun je er geen meubels op plaatsen. Zelfs geen kinderbadje, de grond zal op de plaatsen waar iets stond putten krijgen.

Een zandlaag als ondergrond

De optie die het vaakste wordt aangeraden is een zandbed. Dit is een betere keuze dan tuingrond. Doordat het zand heel dicht getrild kan worden wordt de ondergrond compacter. Ondanks dat zand regen goed kan doorlaten zal het zand gaan verschuiven als de ondergrond op een specifiek punt zwaarder belast wordt. Als je je gazon niet vaak gebruikt dan is een zandlaag als ondergrond een aanrader.

Betongranulaat als ondergrond

Dit materiaal van grove korrels. Betongranulaat is een materiaal dat goed bindt. Dit materiaal is in vergelijking met zand een stuk ruwer. Hierdoor blijft het vlakker liggen als het belast wordt. Slechte afwatering is geen probleem omdat dit materiaal water goed doorlaat. Als je kinderen hebt is deze bodem aan te raden. De ondergrond kan belast worden zonder dat je er hobbels en putten in komen.

Een verharde ondergrond

Veel mensen zullen van mening zijn dat dit de beste optie is. Ze leggen bijvoorbeeld kunstgras over bestrating heen of leggen kunstgras over een betonvloer. Het grote nadeel dat dit met zich meebrengt is dat de afwatering slecht is. Het water loopt niet weg en hierdoor ontstaan er regenplassen bij regen. Je zult geen last krijgen van verzakking omdat de ondergrond gesloten is. Wel krijg je er waterproblemen van die ernstig kunnen uitpakken

Denk verder dan de ondergrond

Denk eraan om ook altijd een stabilisatiedoek of een geovlies doek aan te schaffen. Als er druk op het kunstgras staat dan verdeelt dit doek de belasting. Een stabilisatiedoek helpt het voorkomen van putten wanneer je gebruikmaakt van bijvoorbeeld een zand of betongranulaat ondergrond. Als je kunstgras aanlegt is dit altijd een toevoeging en het geld is zeker een investering.

Als je kunstgras wilt neerleggen is het belangrijk om een goede strakke ondergrond te hebben. Als je dit niet doet wordt je kunstgras nooit echt vlak. Bij kunstgras kun je dit meteen zien en het kan op den duur gaan irriteren. Een kunstgazon hoeft niet veel onderhoud te hebben, het bemesten of verticuteren van je kunstgazon kun je overslaan terwijl je toch altijd kunt genieten van je mooie tuintje. Succes met het aanleggen van je kunstgazon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *