De kans is groot dat je huis je meest kostbare bezit is. Het is dan ook begrijpelijk dat je waarde hecht aan de brandveiligheid van je huis. Gelukkig is het over het algemeen niet erg lastig om de brandveiligheid van je woonhuis te garanderen. Hieronder vind je een aantal praktische tips die jou gaan helpen om je huis zo brandveilig mogelijk te maken:
1. Begin met brandpreventie
Voorkomen is beter dan genezen, gedegen brandpreventie is hierom ook van groot belang. Het voorkomen van brand begint in eerste instantie bij jezelf en bij eventuele andere bewoners van het huis. Neem geen onnodige risico’s wanneer je weet dat brand nog wel eens het gevolg zou kunnen zijn. Ga daarnaast verstandig en voorzichtig om met apparaten die veel stroom verbruiken, zoals bijvoorbeeld je wasmachine of televisie. Deze apparaten ontwikkelen namelijk meer warmte dan apparaten die weinig stroom gebruiken, helemaal wanneer er bijvoorbeeld stof door de kieren van dergelijke apparaten naar binnen komt. Het is daarbij een tip om deze apparaten wanneer ze niet gebruikt worden volledig van het stroom af te halen. Zo win je op brandveiligheid en valt de energierekening ook nog eens lager uit.
2. Ontdek brand op tijd
Wanneer er onverhoopt toch brand zou ontstaan, is het zaak om hier zo vroeg mogelijk vanaf te weten. Zo garandeer je niet alleen je eigen veiligheid en die van andere bewoners, maar zo zorg je ook dat je tijdig kunt schakelen zodat ernstige schade aan het huis kan worden voorkomen. Rookmelders vormen de basis als het gaat om het ontdekken van een (opkomende) brand. Deze hebben doorgaans sneller dan jijzelf door dat er brand ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je slaapt en je niet bewust gebruik maakt van je reukvermogen. Een rookmelder waarschuwt je tijdig, zodat je tijd hebt om te anticiperen. Geen zin om gaten te boren? Tegenwoordig bestaan er magnetische rookmelders, de rookmelder bevestig je dan middels een magneet aan het plafond, zodat gaten boren overbodig wordt. De waarde van goed werkende rookmelders in een woning is erg groot als het gaat om brandveiligheid. De investering is relatief klein in vergelijking tot de schade die je er mee kunt voorkomen.
3. Zorg voor brandblussers
Brandveiligheid is lastig te garanderen zonder de aanwezigheid van goed werkende en geschikte brandblussers. Met een brandblusser kun je brand(jes) blussen alvorens het vuur zich verspreidt. Niet elke brandblusser is geschikt voor elke situatie. Er bestaan verschillende soorten brandblussers die elk geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Voor gebruik in huis zijn er twee geschikte soorten: poederblussers en schuimblussers. Een poederblusser is niet al te duur en vorstbestendig, deze is dus ideaal voor buiten. Het nadeel van poederblussers is met name dat bijvoorbeeld elektronische apparaten er defect van kunnen raken. Een schuimblusser kent dit nadeel niet en is hierom ideaal voor gebruik in huis. Het aanschaffen van een brandblusser stel je liever niet uit, zodat je geen onnodige risico’s loopt.