Wanneer je van plan bent om een huis te gaan kopen of verkopen wordt er vaak gesproken over een bouwkundige keuring. Een ander benaming voor bouwkundige keuring is ook wel een bouwtechnische keuring. Tijdens deze keuring wordt de staat van de woning grondig onderzocht, zo wordt de fundering onderzocht, de Cv-ketel en de vloeren. In de meeste gevallen wordt ook de luchtvochtigheid opgemeten.
Wat wordt er bij een bouwkundige keuring gedaan?
Aan de hand van wat vooronderzoek bekijkt de inspecteur de conditie van de woning en bekijkt of er eventuele gebreken zijn. Tijdens de inspectie controleert de inspecteur de staat van de woning, zowel binnen als buiten. Alle bevindingen worden daarna in een bouwkundig rapport geschreven en geeft een objectief beeld van de staat van het huis.
Waar moet je op letten bij een bouwtechnische keuring
Als verkoper van een woning heb je een meldingsplicht ten opzichte van eventuele gebreken die de woning kent. Indien deze melding gedaan wordt, heb je als koper een plicht om de woning te onderzoeken. Je bent zelf verantwoordelijk om te onderzoeken wat de staat is van de woning die je wilt aankopen. Een aantal punten waar je op moet letten voor je een woning koopt zijn:
- CV-ketel
- Tocht
- Vochtplekken
- Kozijnen
- Schilderwerk
- Lekkages
Wel is het raadzaam om voor bovenstaande zaken een bouwkundig keuring aan te vragen. Een bouwkundig inspecteur is gespecialiseerd en opgeleid om gebreken op te sporen.
Heeft iedere woning een bouwkundige keuring nodig?
Het antwoord op deze vraag is nee, niet iedere woning heeft een bouwkundige keuring nodig. De nieuwere huizen zijn vaak in orde. Hierdoor zou een bouwkundige keuring echt onnodig gedaan worden. Je zou naar het bouwjaar van de woning kunnen kijken.
Mocht je toch nog twijfelen dan kan je er altijd voor kiezen alsnog een bouwkundige keuring te laten plaats vinden. Het is nu eenmaal een feit dat je jezelf veel geld kan besparen als je een bouwkundige keuring laat doen.